De afbeeldingen in je blog post worden niet alleen door bezoekers gezien maar ook door zoekmachines. Een zoekmachine kan echter niet letterlijk zien wat er op een afbeelding staat, dus wordt er naar andere aspecten gekeken om te bepalen of een afbeelding interessant is om te tonen in de zoekresultaten.

Hoe bekijken zoekmachines je afbeeldingen

Om te bepalen waar de afbeelding die je op je website gebruikt over gaat, kijken zoekmachines naar de bestandsnaam en naar de alt-tekst. Wanneer een zoekterm terug komt in de bestandsnaam en in de alt-tekst van een afbeelding wordt deze eerder getoond in zoekmachines.

Optimaliseer je afbeeldingen voor zoekmachines

Verander voor je een afbeelding upload de bestandsnaam van bijvoorbeeld IMG_3526.jpg naar [focus_zoekwoord].jpg. Wanneer je de afbeelding upload kun je ook een alt-tekst toevoegen. Kies ook hier voor een titel met je (focus) zoekwoord.

Verklein afbeeldingen om de laadtijd te beperken

Naast het aanpassen van de bestandsnaam en alt-tekst is het belangrijk om de bestandsgrootte van afbeeldingen die je op je website upload te verkleinen. Zoekmachine beoordelen je website namelijk ook op laadtijd. Veel websites hebben onnodig een trage laadtijd door het gebruik van te grote bestanden. Dit is nadelig voor de gebruikerservaring waardoor Google je website minder snel zal laten stijgen in de zoekresultaten. Er zijn verschillende manieren om je afbeeldingen te verkleinen.

De beste manier om je afbeeldingen te optimaliseren voor zoekmachines is door de functie “Opslaan voor web” te gebruiken in Photoshop.

  1. Open de afbeelding in Photoshop en ga naar: Bestand > Exporteren > Opslaan voor web.
  2. Selecteer het gewenste bestandstype (PNG-24 of JPEG) en kies de gewenste instelling om het bestand te verkleinen. Ik kies vaak voor “Hoog”, hiermee wordt het bestand flink verkleint zonder veel in te leveren op kwaliteit.
  3. Schakel de optie “Optimaal” in.
  4. Schakel de optie in om afbeeldingskleuren om te zetten in RGB.
  5. Pas de daadwerkelijke afbeeldingsgrootte aan naar het formaat dat je op de website gebruikt. Als een afbeelding op je website 200×200 pixels is, maar je een afbeelding van 400×400 pixels upload gebruik je onnodig extra ruimte (en laadtijd) om de afbeelding te tonen.

Een andere manier om afbeeldingen voor je website te optimaliseren voor SEO is door gebruik te maken van een online afbeelding optimalisatie tool. Hier zijn verschillende websites voor, je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Compressor.

Wanneer je de afbeeldingen die je op je website upload structureel optimaliseert zul je al snel een verschil gaan zien in laadtijd: Bij de afbeelding in het voorbeeld is de bestandsgrootte van 11700 KB naar 137,4 KB gegaan (!).