Meta title, title tag of meta titel. Wat is het precies, wat zijn de functies ervan en hoe zit het het de maximale lengte? Het is slechts één korte zin, maar die zin kan je wel helpen om hoger te scoren in Google. Een goede meta titel is hét belangrijkste element voor het verwerken van je zoekwoord en kan je pagina al snel hoger laten scoren in de zoekresultaten van Google.

Wat is een meta titel?

De meta titel, of in het engels ook wel meta title genoemd is een html tag. Om die reden wordt de meta titel ook wel title tag genoemd. Deze titel wordt samen met de meta description vertoond in de zoekresultaten van Google en is terug te zien in browsers. Een goede meta titel is hét belangrijkste element voor het verwerken van je zoekwoord.

Wat is de maximale lengte van de meta titel?

Je wilt de titel niet te lang maken, aangezien Google deze dan zal afkappen. De precieze maximale lengte van de meta titel werkt op basis van pixels. Dat houdt in dat er naar de breedte van de tekens wordt gekeken. Een ‘W’ kun je daarom minder vaak kwijt dan een ‘I’.

Om de titel volledig weer te laten geven op zowel desktop als op mobiel is het aan te raden om de lengte van de mata titel te beperken tot maximaal 65 tekens. De titel mag wel langer zijn maar dan loop je wel het risico dat deze wordt afgekapt in de zoekresultaten.

Welke 2 functies hebben de title tags?

Wanneer je een zoekopdracht uitvoert in Google, krijg je een lijst met resultaten. Deze resultaten bestaan uit een titel (dit is dus de meta titel), een omschrijving en een url. De titel is de eerste regel die een bezoeker ziet in de zoekmachine. Een mooie kans dus om voor een goede eerste indruk te zorgen. De zoekwoorden waarop de bezoeker heeft gezocht worden vetgedrukt in de resultaten. Om die reden is het slim om de belangrijkste zoekwoorden terug te laten komen in de meta titel. Naast bezoekers hecht ook Google hier waarde aan. Hoe relevanter de zoekwoorden in de titel zijn, hoe hoger je zal scoren in Google.

Meta titel voorbeeld Google

Deze titel is niet alleen terug te vinden in de zoekresultaten van Google. De titel wordt ook weergegeven in het tabblad van je browser.

Meta titel voorbeeld browser

Tips bij het schrijven van een goede meta titel

Een handige tool voor het aanpassen van de meta titel en het checken van de lengte is de Yoast plugin. Een goede titel bevat je belangrijkste zoekwoord en verteld kort samengevat waar je pagina over gaat. Daarnaast moet iedere meta titel uniek zijn, ook wanneer de onderwerpen van de pagina’s sterk op elkaar lijken. Doe je dit goed dan kan de meta titel je veel opleveren. Houd wel in je hoofd dat zoekmachines verder dan kijken dan de titel en controleren of de tekst ook daadwerkelijk over de zoekwoorden in je titel gaat.

Meta titel aanpassen