meta titel

Wat is een meta titel?

De meta titel, of in het engels ook wel meta title genoemd is een html tag. Om die reden wordt de meta titel ook wel title tag genoemd. Deze titel wordt samen met de meta omschrijving vertoond in de zoekresultaten van Google en is terug te zien in browsers.

 

Maximale lengte van de meta title

Je wilt de titel niet te lang maken, aangezien Google deze dan zal afkappen. De precieze maximale lengte van de titel wordt bepaald op basis van pixels. Dat houdt in dat er naar de breedte van de tekens wordt gekeken. Een ‘W’ kun je daarom minder vaak kwijt dan een ‘I’.

Om de titel volledig weer te laten geven op zowel desktop als op mobiel is het aan te raden om de lengte van de mata title te beperken tot maximaal 70 tekens. De titel mag wel langer zijn maar dan loop je wel het risico dat deze wordt afgekapt in de zoekresultaten.

 

De functies van een meta titel

  1. De meta title wordt vertoond in de zoekresultaten. Wanneer je een zoekopdracht uitvoert in Google, krijg je een lijst met resultaten. Deze resultaten bestaan uit een meta titel, een meta omschrijving en een url. De titel is de eerste regel die een bezoeker ziet in de zoekmachine. Een mooie kans dus om een goede eerste indruk te maken. De zoekwoorden waarop de bezoeker heeft gezocht worden vetgedrukt in de resultaten. Om die reden is het slim om de belangrijkste zoekwoorden terug te laten komen in de titel. Naast bezoekers hecht ook Google hier waarde aan.
    Meta titel voorbeeld Google
  2. De meta titel is terug te vinden in het tabblad van je browser. 
    Meta titel voorbeeld browser

 

Hoe schrijf je een goede meta titel?

Een handige tool voor het aanpassen van de meta title en het checken van de lengte is de Yoast plugin. Een goede titel bevat je belangrijkste zoekwoord en verteld kort samengevat waar je pagina over gaat. Daarnaast moet iedere meta titel uniek zijn, ook wanneer de onderwerpen van de pagina’s sterk op elkaar lijken. Doe je dit goed dan kan de meta titel je veel opleveren. Houd wel in je hoofd dat zoekmachines verder dan kijken dan de titel en controleren of de tekst ook daadwerkelijk over de zoekwoorden in je titel gaat.

Meta titel aanpassen