Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van Google Analytics is om de beheerder van de website (webmaster) een duidelijk beeld te geven van onder andere bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Aan de hand van deze informatie kan jij jouw campagnes of jouw website aanpassen aan het gedrag van de bezoeker.

 

Wat je met Google Analytics kan meten

Enkele belangrijke functies binnen Google Analytics worden op het dashboard weergegeven, dit zijn onder andere:

 • Aantal bezoeken sinds de start van de meting met Google Analytics
 • Paginaweergaves sinds de start van de meting met Google Analytics
 • Het gemiddelde aantal bezoekers dat de website verlaat na één pagina (bouncepercentage)
 • De gemiddelde tijd die de bezoeker op de website doorbrengt.
 • Waar de bezoekers op jouw website vandaan komen.

 

Google Analytics koppelen aan WordPress

 1. Meld je aan bij Google met een Gmail account, ga naar: https://analytics.google.com/ en klik op aanmelden.Google analytics wordpress
 2. Je krijgt nu een overzicht voor het aanmaken van een nieuw account. Daar vul je onderstaande gegevens in:
  • Accountnaam: de naam van de website;
  • Websitenaam: de naam van je website;
  • URL van de website: hier vul je de URL van de desbetreffende website in. Check even of je website gebruikmaakt van “http://” of “https://” en pas dit zonodig aan in het overzicht controleer ook of je URL wel of geen :www.” bevat. Je kan dit het beste checken door ook naar je website te gaan en deze exacte URL te kopiëren.
  • Kies de branche waarin je je bevind en selecteer “Amsterdam” als tijdzone.
 3. Klik op Tracking-ID ophalen en ga akkoord met de voorwaarden van Google Analytics.Google analytics aan wordpress koppelen
 4. Je krijgt nu een overzicht te zien met je tracking-ID, kopieer hier je tracking-ID.
 5. Ga naar je WordPress website en log in bij WordPress.
 6. Ga naar plugins > nieuwe plugins en installeer en activeer de plugin “Gravitate Event Tracking for Google Analytics”.
  • Als je wat verder bent met Google Analytics is het goed om je doelen (zoals bestellingen of aanvragen) bij te houden in Google Analytics. Zo weet je precies hoe klanten bij je terecht komen. Met deze plugin is dit later gemakkelijk in te stellen.Gravitate Event Tracking
 7. Ga naar de Gravitate plugin in het WordPress dashboard (Instellingen > Gravitate Event Tracking) en klik op “Advanced Settings”.Gravitate Event Tracking for Google Analytics
 8. Vink “Embed Google Analytics Universal Tracking Code to my site” aan, plak je tracking-ID in het veld hierachter en klik op “Save Changes”.
 9. Heb nog heel even geduld. Het duurt 2 tot 48 uur voordat Google Analytics je account heeft geverifieerd en begint met het binnenhalen van gegevens.
 10. Wil je checken of alles Analytics gekoppeld is aan je WordPress website zie je hier de eerste resultaten binnenkomen.